Loading...
Carnex trpeza
CARNEX DEO KAMPANJE EVROPSKE AGENCIJE ZA BEZBEDNOST HRANE (EFSA)

CARNEX DEO KAMPANJE EVROPSKE AGENCIJE ZA BEZBEDNOST HRANE (EFSA)

10.11.2020.

Kao jedan od najvećih proizvođača hrane u Srbiji i kao društveno odgovorna kompanija, svesni smo koliko afrička svinjska kuga može da bude pogubna ne samo za stočarstvo u našoj zemlji, nego i u regionu. Zato smo se odazvali pozivu  Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) i priključili se kampanji u podizanju svesti o značaju prevencije ove bolesti.


EFSA označila je Srbiju kao zemlju visokog rizika od pojave bolesti afričke svinjske kuge. Kako bi se podigla svest i ukazalo na značaj prevencije ove bolesti EFSA je pokrenula veliku kampanju koja će se sprovoditi u devet zemalja Jugoistočne Evrope među kojima je i Srbija. Virus nije opasan po čoveka, ali je smrtonosan za domaće i divlje svinje i može imati razarajuće ekonomske posledice u pogođenim zemljama. 


Komunikacija je usmerena ka grupama i pojedincima koji imaju kontakt sa domaćim i divljim svinjama, poput uzgajivača svinja i lovaca. EFSA će se takođe obraćati i veterinarskim, lovačkim i stočarskim udruženjima, kao i carinskim službama, graničnoj policiji, lokalnim vlastima, turističkim agencijama i putnicima.


Kampanja će doprineti zajedničkim naporima Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija koje rade na iskorenjivanju afričke svinjske kuge u Evropi gde se broj epidemija tokom godina povećavao, a bolest je još uvek prisutna u mnogim evropskim zemljama.

Kako da pomognete?
Pre svega dobrom informisanošću, a onda i praktično. Ljudi ne mogu da se razbole od ovog virusa, ali mogu i te kako da budu prenosioci zaraze. Zato je važno pridržavati se osnovnih sigurnosnih mera.
Ukoliko dolazite u kontakt sa domaćim ili divljim svinjama, potrebno je da: čuvate divlje svinje dalje od domaćih, da kupujete stočnu hranu od pouzdanih izvora, da čistite svoju lovačku/veterinarsku opremu i da menjate odeću i čizme svaki put pre nego što uđete na svoju farmu, obavezno kontaktirate veterinara ako vaše svinje pokuzuju znakove groznice ili povraćanja, prijavite lokalnim vlastima ukoliko vidite bolesnu ili mrtvu divlju svinju. Nikako ne prilazite mrtvoj svinji, ne posećujete farme svinja nakon lova i ne ostavljate otpad i ostatke mrtvih divljih svinja u lovištima i na poljima. 


Važno je da znate da su preventivne mere sada jedini način da zaustavimo širenje ove smrtonosne bolesti, budući da vakcina ne postoji. 


Budući da epidemija ASK može imati razarajuće efekte, otkrivanje, prevencija i prijava su ključni za suzbijanje ove smrtonosne bolesti.
Tokom trajanja kampanje javnost će biti obaveštena o najnovijim  informacijama o ovoj bolesti deljenjem različitih materijala na društvenim mrežama i sajtu EFSA.